Inkallning, stopp och piruetter

Sådärja! Christers lydnadskurs är avslutad och vi är fullärda. Eller sa han att det var nu det började? På hemmaplan?

Under fem söndagar har ett gott gäng träffats för att träna kontakt, stadga, inkallning, stopp och apport. Hela gruppen har generöst delat med sig av erfarenheter och idéer vilket gjort att vi kommit hem med nya roliga övningar. För vi kan nog alla skriva under på att fantasin emellanåt tryter när vi ska försöka variera vår träning.

Just att hålla intresse och energi uppe hos både hund och förare är viktigt om det ska bli bra.
– Planera träningen och bestäm dig för vilket moment ni ska koncentrera er på just vid det här tillfället, ta inte alla på en gång. Var konsekvent och repetera sedan för att få ett kvitto på att hunden förstått, gärna med någon dags mellanrum. Stegra svårighetsgraden med en twist för att göra det kul både för hunden och dig själv, säger Christer.

Filmlänk: Jo, det var ju det där om piruetter… 🙂

Motion är en viktig parameter för att skapa rätt förutsättningar för våra hundar vid inlärning.
– Under lågsäsong underhåller vi lydnad och kondition. Konditionsträningen är självklart för att förbereda hundens fysik inför höstens jakt och jaktprov. Men inte enbart! Motion gör även hunden mer balanserad, lättare att arbeta med och mer mottaglig för inlärning. Variera motionspassen med att cykla, springa och simma. Det är ytterligare ett tillfälle att bygga upp kontakten, säger Christer.

Bland kursdeltagarna har det varit både de som redan startat på jaktprov och de som till hösten ska göra sin debut.
– Jag skulle vilja skicka med en sak när det gäller hur vi agerar på jaktprov. Kommer det en överflygande fågel – tänk på att inte vråla Stanna! Ligg! Sitt! Du kan förstöra för såväl din egen hund som för någon annans. Stopp tränar vi inte där. Tänk på att fågel ska vara något positivt och spännande, säger Christer.

Vi avslutade kursen hemma hos Carolina som bjöd på strålande solsken, gott kaffe och fantastiska morotsmuffins som enligt Christer var nära nog en religiös upplevelse.

Det är nu dags att fortsätta på hemmaplan. Även om jag själv har lite svårt för att välkomna eventuella problem och ropa HURRA när jag ställs inför utmaningar, kan jag inte låta bli att le och tänka att det här hade Christer gillat.
Tack Christer för ditt engagemang och entusiasm – det smittar!

 

Blomma, Lisa och en dogbike 🙂

Lisa Odén, kursdeltagare:

– Det var en efterlängtad fortsättning på förra årets kurs. Christer är en väldigt positiv och inspirerande instruktör, med hans effektivitet hinner vi gå igenom många olika övningar. I år har apport varit i fokus och vi har till varje gång fått olika delmoment i läxa. Vi har också fått lära oss hur viktigt det är att lära hunden oviktiga saker. Det gör oss själva spännande och intressanta vilket i sin tur ökar kontakt och samspel mellan hund och förare. Nu kan våra hundar även krypa och göra piruetter. Stort tack Christer för ännu en trevlig och lärorik kurs!

 

 

 

…Suss Magnusson…