En helg på Väla kursgård

Marie Söderhagen var en av deltagarna på VFK:s lydnadskurs den 12-13 maj med instruktören Sören Mulvad Johansen. Här följer hennes berättelse av en härlig helg med hussar, mattar och hundar. Tack Marie!

Vår proffsiga fotograf, Katarina Hansson, delar med sig av sina bilder i ett fantastiskt bildgalleri.
Här är länken: Bilder / 2018 Väla >>>
Tack Katarina!


Jag och maken tog husbilen och våra två hundar till Väla på fredagen den 11 maj. I minnet fanns hur kallt, blött och blåsigt det var föregående år. Men i minnet fanns också hur trevligt vi hade med alla andra hundtokiga människor. I år hade vi tur! Strålande sommarväder hela helgen!

Strax efter att vi parkerat dök Roland, Eva, Gert, Berit, Inger och Louise upp. Roland och Eva hade bunkrat upp med alla matvaror som skulle tas omhand. En god öl avnjöts ute i det fria innan vi blev serverade en fantastisk kvällsmat. Livet kändes gott!
Mat, prat och trevlig stämning i väntan på Sören Mulvad Johansen som anslöt senare på kvällen. Också han fick lite att äta innan det blev sängdags.

Lördag morgon, hundrastning och frukost i väntan på de övriga deltagarna, som nu anländer en efter en i rask takt. Vi samlas för att starta vår kurs. Sören börjar dagen med en presentationsrunda där vi ger en kort bakgrund för vår hund, samt vad vi jobbat med och vad vi haft för utmaningar med våra kära jyckar sedan senast. Efter lite teoretisk genomgång är det dags att gå ut och jobba praktiskt. Som brukligt handlar det mest om grundlydnad, stopp och apport. Cirkelträning, med vissa individuella insatser för att hjälpa till att korrigera några hundar.
Med avbrott för lunch och kaffe handlar dagen om idogt arbete med motorväg, stanna, visselpipa, apporter på land och i vatten, fotgående och massor av pussar och kramar!

När dagen lider mot sitt slut, är både hundar, hussar och mattar också ganska slut. Hundarna vattnas och matas och blir nattade. Hussar och mattar hyfsar till sig och samlas till en uppsluppen och mycket trevlig kväll med lite vin och öl samt mycket god middag i ett glatt sällskap.

Söndagen kom väldigt fort…brukar kännas så när man kommer lite för sent i säng.
Även denna morgon fick vi en god frukost, med efterföljande morgonreflexion över gårdagens träning. Genomgång över vad vi bör träna mer på idag.

Förmiddagen flyger förbi och vi belönas med ytterligare en god lunch. Eftermiddagen fortsätter i träningens tecken. Solen har stekt hela dagen och både hundar och människor börjar se lite mosiga och hängiga ut. Träningsdagen avslutas med lite fågel, och vi fick glädjande se flera stycken apportera sin första fågel. Härligt!

En avrundning på helgens bravader med kaffe, och Sören passar på att ge oss lite råd och tips om fortsatt träning, om gorillamammor och lugnt samt energiskt beröm. Sören ser lite nöjd ut, trots en kapad svans… Gert informerar om den nya hemsidan, om utställningen den 26 maj och om sommarens skytteaktiviteter. Han berättar också att Sören är preliminärbokad till nästa år också!  Gärna för mig, tycker dessa helger är fantastiskt givande och trevliga! Tack alla ni fantastiska människor! Utan er skulle det inte vara lika givande eller fantastiskt!

På återseende, pussar och kramar Marie Söderhagen