Familjedag med KM i apport den 3 juli 2021 i Lidköping

Det var med nyfikenhet jag begav mig till Lidköping den 3 juli. Det var varmt. Med mig i bilen var Stickan. Vi var inte med för att delta i KM.

Med en valp på drygt 3 månader var målet att träffa andra och lära. För mig var det också första gången och det var Susanne Legnerskog som tipsat. Så klart ville hon också se Stickan som var från hennes senaste pointerkull.

Väl framme på Snixåsen Råda fanns alla möjligheter till en bra dag. Detta var också en av de första träffarna på länge p g a Corona restriktionerna.

Efter hälsande mellan de mer än 20 hundar och ägare presenterades programmet. Det skulle bli klubbmästerskap i apport, dressyrapport och vattenapport.

Först ut var apporteringen som skedde på ett nyslaget fält 100x100m. Domare var Martin Hallberg. En stor variation i stil och teknik från både hundar och ägare uppvisades för att apportera rapphöns och fasan. Det var en utmaning för många att hitta alla fåglar inom utsatt tid trots ett intensivt samspel. Var det stora fältet problemet eller det varma vädret? Samtidigt var det några som var mycket imponerande och snabbt hittade och apporterade alla fåglarna. Vinnaren i apportering blev Linda Andersson med pointertiken Jaktglödens Cordelia som premierades med titeln ”Klubbmästare 2021” och den fina årgångstallriken.

Nästa gren, dressyrapport, var för mig ännu mer imponerande att se samspel mellan förare och hund som skulle genomföra en kontrollerad apport på stort avstånd. Vinnaren premieras med ett diplom och ett vandringspris instiftat av Sten Johansson 2018. 

I denna gren var det inte lika många som deltog och det var klart svårare. Att se hur hund och förare jobbade tillsammans för att genomföra en kontrollerad apport med inlagda dressyrmoment förstår jag hur många timmar av träning tillsammans som ligger bakom för att uppnå en kommunikation som ofta, men inte alltid fungerande bland de tävlande. Trots detta kunde en segrare utses. Joakim Andersson med pointertiken Jaktglödens Nike tilldelades titeln ”Årets Dressyrapportör 2021”.

Hundarna fick dricka mycket i det varma vädret precis som vi andra som också fick pausa med  grillad  korv med bröd till lunch.

Den avslutande tävlingen var vattenapportering. Apporteringen skulle genomföras i en damm nedanför det timrade huset på Snixåsen. För att få en tio-poängare skall hunden sitta lugnt när apportdummiesen kastas ut i vattnet och på kommando hoppa i vattnet för att simma ut och hämta. Sedan tillbaka utan att bita för hårt, snyggt och redigt lämna till föraren. Denna gren uppvisade vilka olika personligheter hundarna är. Några kastar sig ut som om det var simhopp, några mer försiktigt ned i vattnet men fokuserade på det som ligger i vattnet. Andra lite funderande var den kortaste sim sträckan var och sprang längs damm kanten för att närma sig apportobjektet och plumsa i. Om jag minns rätt nådde alla fram, men alla tog inte med sig apporten tillbaka och vissa, när de gjorde det, ville inte släppa taget utan kommando. Om jag är rätt person att bedöma det så fick jag intrycket att det var denna gren som var mest lekfull för hundarna. Det var tre hundar med förare som plockade hem 9 poäng och det krävdes en omgång till bland de tre för att skilja dem åt. Vinnare av vattenapporteringen blev Pia Jelkeståhl med hunden Södersjöns Rusty.

Dagen avslutades med prisutdelning och fotografering av vinnarna.

Nästa år återkommer jag med min Stickan och om han får bestämma så vill vi nog vara med i vattenapporteringen under devisen ”det viktigaste är inte att vinna utan att delta” 

Håkan Billig, Marstrand